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Question:  
 
Can the Board approve contracts or leases beyond one year? Specially, would it be possible to enter into a three year 
contract with a Specialized Instructional Services (SIS) provider? If not, what law prohibits this? 
 
Answer: 

 

The limitation precluding indebtedness beyond one (1) year is in the Idaho Constitution which provides: 
 
Article VIII, Section 3. LIMITATIONS ON COUNTY AND MUNICIPAL INDEBTEDNESS. [No school district] shall incur any indebtedness, 
or liability, in any manner, or for any purpose, exceeding in that year, the income and revenue provided for it for such year, 
without the assent of two-thirds of the qualified electors thereof voting at an election to be held for that purpose, nor unless, 
before or at the time of incurring such indebtedness, provisions shall be made for the collection of an annual tax sufficient to pay 
the interest on such indebtedness as it falls due, and also to constitute a sinking fund for the payment of the principal thereof, 
within thirty years from the time of contracting the same. Any indebtedness or liability incurred contrary to this provision shall be 
void: Provided, that this section shall not be construed to apply to the ordinary and necessary expenses authorized by the general 
laws of the state and provided… that any city or other political subdivision of the state may own, purchase, construct, extend, or 
equip, within and without the corporate limits of such city or political subdivision, water systems, sewage collection systems, water 
treatment plants, sewage treatment plants, and may rehabilitate existing electrical generating facilities, and for the purpose of 
paying the cost thereof, may, without regard to any limitation herein imposed, with the assent of a majority of the qualified electors 
voting at an election to be held for that purpose, issue revenue bonds therefor, the principal and interest of which to be paid solely 
from revenue derived from rates and charges for the use of, and the service rendered by such systems, plants and facilities, as may 
be prescribed by law; ... 
 
All debts beyond one year which are not approved by the voters requires Court approval as an Ordinary and Necessary 
expense(O&N) – which is easier said than done. An SIS system would likely not qualify as O&N. 
 
However, Idaho Code does allow a three year lease, provided the following required terms are in the Lease Agreement: 
 
33-601A. LEASING OF GOODS, EQUIPMENT, BUSES AND PORTABLE CLASSROOMS. No provision of chapter 6, title 33, or chapter 28, 
title 67, Idaho Code, shall be construed to prevent a board of trustees from entering into lease-purchase agreements for goods, 
equipment, buses or portable classrooms, provided the agreement is in writing and meets all of the following requirements: 
 
(1) The annual lease payments shall reflect reasonable compensation for use; 
(2) No penalty shall be imposed on the school district for proper cancellation of the lease; 
(3) The right to exercise the option to purchase shall be at the sole discretion of the school district; and 
(4) The cost of purchase shall not exceed the reasonable value of the goods, equipment, buses or portable classrooms as of the 
time the option to purchase is exercised. 
 
For the purposes of this section, "portable classroom" means a facility which is not so related to particular real estate that an 
interest in it arises under real estate law. 
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contact us with your question: 

 
Idaho School Boards Association 

PO Box 9797 

Boise, ID 83707-4797 

phone (866) 799-4722 

fax (208) 854-1480 

web www.idsba.org 

email info@idsba.org 

 

Ask ISBA is a service of the Idaho School Boards Association. Questions may be published online at www.idsba.org or in ISBA’s quarterly magazine, the SLATE. 
 

 

 
DISCLAIMER: The Idaho School Board Association, as a service to its member school districts and school boards, provides general assistance or information regarding issues of administration 
related to school districts. However, the Idaho School Board Association and its employees and agents are not legal experts, and are not intending to prov ide legal advice or services. The Idaho 
School Board Association is not a law firm, and should not be considered to legally represent any of its member school districts, their trustees or employees. Any information, advice, 
recommendations, or other assistance provided by the Idaho School Board Association to its member school districts, including the member school districts and employees, should not be 
considered legal advice, etc. Each member district should retain legal counsel for the purpose of obtaining legal advice, information, recommendations, or other legal assistance, and should not 
rely on information or assistance provided by the Idaho School Board Association for any legal purpose. The Idaho School Board Association will not and cannot be held l iable for any advice, 
recommendations, information, or other assistance provided to its member school districts, and such members should understand that such advice, etc. is provided for general and 
informational purposes only. By providing this advice, the Idaho School Board Association is not and does not create any special relationship with its members, other than for the purpose of 
providing general information, which should be verified with legal experts. 
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