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Question: 

May a District have Executive Session as an on-going place-holder on the Monthly Agenda to potentially address issues that 
could arise in the course of a Board Meeting? 

Answer: 
The reason for not including Executive Session as a “place-holder” on the agenda is the public policy of the State of 
Idaho, which requires that school districts hold their Board Meetings in open session: The people of the State of 
Idaho in creating the instruments of government that serve them, do not yield their sovereignty to the agencies so 
created. Therefore, the Legislature finds and declares that it is the policy of this state that the formation of public 
policy is public business and shall not be conducted in secret.  

Idaho Code § 74-206. 

The exception to open meetings, Executive Sessions, is narrowly construed and limited to very specific 
circumstances:  

3. The exceptions to the general policy in favor of open meetings stated in this section [regarding Executive
Sessions] shall be narrowly construed. It shall be a violation of this Act to change the subject within the
Executive Session to one not identified within the motion to enter the Executive Session or to any topic for
which an Executive Session is not provided.

4. No Executive Session may be held for the purpose of taking any final action or making any final decision.

Idaho Code § 74-206A. 

Consistent with the requirement of open meetings (and to prevent any meeting or topic being held in “secret”), is 
the corresponding requirement that all meetings and all agendas be posted to inform the public of what subjects 
will be discussed at any particular meeting to enable them to decide whether or not they have an interest in a 
particular issue which could encourage their attendance. Thus, Idaho Code specifically identifies the 
requirements that meetings be posted (Idaho Code § 74-204(1), (2), (3)); and that an agenda be posted for each 
meeting. 
(Idaho Code § 74-204(4).  
Emergencies and expediencies before the Board can be dealt with quickly by the following methods: 

1. An Executive Session only meeting can be posted with only twenty-four hour notice. Idaho Code § 
74-204(3) and (2); and

ask 
ISBA 



2. An agenda may be amended after the start of the meeting upon a motion that states the reason for the 
amendment and states the good faith reason the agenda item was not included in the original agenda 
posting. Idaho Code § 74-204(4)(c). Please note, although there is no restriction stating that the agenda 
cannot be amended to include an unnoticed Executive Session, such amendments should be made only 
under extraordinary circumstances indicating the good faith reason the Executive Session was not 
previously posted; typically such a reason would involve the health or safety of an employee or student, or 
similar emergency requiring immediate consideration that was previously unknown to the Board.

Finally, as a reminder, please be aware that before a Board hears any complaints regarding an employee, whether 
certificated or classified, it must insure that any and all applicable district policies have been followed as a 
prerequisite to the Board’s involvement. Such requirements may therefore preclude the Board from hearing the 
matter in Executive Session until after the prerequisites are satisfied. 

contact us with your question: 

Idaho School Boards Association 

PO Box 9797 

Boise, ID 83707-4797 

phone (866) 799-4722 

fax (208) 854-1480 

web www.idsba.org 

email info@idsba.org 

Ask ISBA is a service of the Idaho School Boards Association. Questions may be published online at www.idsba.org or in ISBA’s quarterly magazine, the SLATE. 

DISCLAIMER: The Idaho School Board Association, as a service to its member school districts and school boards, provides general assistance or information regarding issues of administration 
related to school districts. However, the Idaho School Board Association and its employees and agents are not legal experts, and are not intending to prov ide legal advice or services. The Idaho 
School Board Association is not a law firm, and should not be considered to legally represent any of its member school districts, their trustees or employees. Any information, advice, 
recommendations, or other assistance provided by the Idaho School Board Association to its member school districts, including the member school districts and employees, should not be 
considered legal advice, etc. Each member district should retain legal counsel for the purpose of obtaining legal advice, information, recommendations, or other legal assistance, and should not 
rely on information or assistance provided by the Idaho School Board Association for any legal purpose. The Idaho School Board Association will not and cannot be held l iable for any advice, 
recommendations, information, or other assistance provided to its member school districts, and such members should understand that such advice, etc. is provided for general and 
informational purposes only. By providing this advice, the Idaho School Board Association is not and does not create any special relationship with its members, other than for the purpose of 
providing general information, which should be verified with legal experts.
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