
Open Meeting for Trustee Candidate Interviews 

Question: 

We have a trustee vacancy on our board and would like to conduct interviews of potential candidates. Should this be done in 
executive session or in open meeting? 

Answer: 

Pursuant to Idaho Code Section 74-204(1)(a), you can hold an executive session to “consider hiring a public 
officer, employee, staff member of individual agent, wherein the respective qualities of the individuals are to 
be evaluated in order to fill a particular vacancy or need. This paragraph does not apply to filling a vacancy in an 
elective office or deliberations about staffing needs in general.” So, unfortunately, the crazy way it all has to be 
done is in open session. 

contact us with your question: 

Idaho School Boards Association 

PO Box 9797 

Boise, ID 83707-4797 

phone (866) 799-4722 

fax (208) 854-1480 

web www.idsba.org 

email info@idsba.org 

Ask ISBA is a service of the Idaho School Boards Association. Questions may be published online at www.idsba.org or in ISBA’s quarterly magazine, the SLATE. 

DISCLAIMER: The Idaho School Board Association, as a service to its member school districts and school boards, provides general assistance or information regarding issues of administration 
related to school districts. However, the Idaho School Board Association and its employees and agents are not legal experts, and are not intending to prov ide legal advice or services. The Idaho 
School Board Association is not a law firm, and should not be considered to legally represent any of its member school districts, their trustees or employees. Any information, advice, 
recommendations, or other assistance provided by the Idaho School Board Association to its member school districts, including the member school districts and employees, should not be 
considered legal advice, etc. Each member district should retain legal counsel for the purpose of obtaining legal advice, information, recommendations, or other legal assistance, and should not 
rely on information or assistance provided by the Idaho School Board Association for any legal purpose. The Idaho School Board Association will not and cannot be held l iable for any advice, 
recommendations, information, or other assistance provided to its member school districts, and such members should understand that such advice, etc. is provided for general and 
informational purposes only. By providing this advice, the Idaho School Board Association is not and does not create any special relationship with its members, other than for the purpose of 
providing general information, which should be verified with legal experts.
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