
 

 
 

 

Verifying Local Association Membership    

 

Question:  
 
Our Board wishes to ask the local association to prove that it represents the majority of the certificated employees 
(teachers) for the purpose of negotiations. How do we go about this? 
 

Answer: 
 

First, this is a Board option. It is not required that a Board ask for proof of majority representation. If you are 
already aware that your association has well over 50% dues paying members to whatever educational 
association is seeking to negotiation for the teachers (IEA, AFT, etc.) the Board is not required to ask for 
proof of majority representation. However, if the Board is going to make this request, ISBA suggests that this 
be done in writing and that the Board specifically identify what it is seeking from the association in regard to 
written proof of 50% +1 representation. For example, “please provide the Board with proof that your 
association represents fifty percent (50%) plus one (1) of the teaching employees of the District, for the 
purpose of negotiations for the 2013-2014 school year. The Board will accept either a copy of the current 
signed cards or, if the association is not in agreement with such, the Board is willing to accept…(detail 
specifically what the board is willing to accept). The Board is not willing to consider authorization cards that 
are older in age than (whatever the Board is willing to accept).”  
 
The law does not specify how the local association demonstrates it represents fifty percent (50%) plus one 
(1) of the professional employees, but simply states that upon board request the local association “shall 
provide to the district written evidence . . .” (Section 33-1271, Idaho Code). Around the State, various 
districts have utilized various methods of verification. For example, the District could provide a list of all 
certificated teachers who have authorized the association to negotiate on their behalf to a neutral third 
party for verification. This has been done through banks and local governmental offices (clerk’s/mayors/city 
council). The neutral third party should also be provided with a copy of the Board’s letter outlining what the 
Board is willing to consider for authorization. The association thereafter provides current authorization 
cards to this very same neutral third party. The third party then completes a check of the names and 
provides to both the Board and the association, written verification as to the percentage of representation 
the association holds for the purpose of negotiations. This verification, if a majority is reached, is then put 
into the record for the negotiation process and negotiations can commence. 
 
ISBA has received inquiries about whether the Board can choose to require that the local association only 
count dues paying members. The law only requires that the local association be “duly chosen and selected 
by fifty percent (50%) plus one (1) of the professional employees, excluding administrative personnel…, as 
their representative organization for negotiations” (Section 33-1272, Idaho Code). Our reading of this 
language would indicate that the Board cannot prevent teachers from choosing to allow the association to 
represent them even if they are not dues paying members. However, if the local association fails to provide 
written evidence of representing fifty percent (50%) plus one (1) of the professional employees, then the 
Board could indicate that the association has yet to meet the required condition to start negotiations. 

 

 
 



 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

contact us with your question: 

 
Idaho School Boards Association 

PO Box 9797 

Boise, ID 83707-4797 

phone (866) 799-4722 

fax (208) 854-1480 

web www.idsba.org 

email info@idsba.org 

 

Ask ISBA is a service of the Idaho School Boards Association. Questions may be published online at www.idsba.org or in ISBA’s quarterly magazine, the SLATE. 
 

 

 
DISCLAIMER: The Idaho School Board Association, as a service to its member school districts and school boards, provides general assistance or information regarding issues of administration 
related to school districts. However, the Idaho School Board Association and its employees and agents are not legal experts, and are not intending to prov ide legal advice or services. The Idaho 
School Board Association is not a law firm, and should not be considered to legally represent any of its member school districts, their trustees or employees. Any information, advice, 
recommendations, or other assistance provided by the Idaho School Board Association to its member school districts, including the member school districts and employees, should not be 
considered legal advice, etc. Each member district should retain legal counsel for the purpose of obtaining legal advice, information, recommendations, or other legal assistance, and should not 
rely on information or assistance provided by the Idaho School Board Association for any legal purpose. The Idaho School Board Association will not and cannot be held l iable for any advice, 
recommendations, information, or other assistance provided to its member school districts, and such members should understand that such advice, etc. is provided for general and 
informational purposes only. By providing this advice, the Idaho School Board Association is not and does not create any special relationship with its members, other than for the purpose of 
providing general information, which should be verified with legal experts. 
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