
 

 
 

 

Trustee Applying for paid District Position 

 
 

 

Question:  
 
Question #1: If a trustee wishes to apply for a paid job within the district, must the trustee resign from his/her position first in 
order to submit an application? 
 

Answer: 
 

No. Idaho Code 33-507 states that "It shall be unlawful for any trustee to have a pecuniary interest directly or 
indirectly in any contract or other transaction pertaining to the maintenance or conduct of the school district...” 
This does not say that no trustee can apply for employment by the District while the trustee is in office. That 
being said, there are a number of caveats. Clearly, the trustee must absolutely not be involved in the decision 
regarding hiring, as the trustee cannot make a decision which would affect the trustee's pecuniary interests. It 
would behoove the trustee to refrain from even discussing the issue with other trustees or District employees. If 
the trustee does attempt to use his/her position to obtain the job, then the trustee may have committed a 
criminal act in violation of I.C. 18-1359 (using public position for personal gain). Frankly, it just looks bad, and an 
award of the job to the trustee probably will be considered tainted if the trustee is involved in any way. A second 
caveat is that if the trustee is offered the position, the trustee must resign the position before the trustee can 
enter into the employment contract. I.C. 33-507 makes it absolutely clear that no trustee may have a pecuniary 
interest in a contract. This includes employment contracts. 
 

Question:  
 
Question #2: May the trustee hold themselves exempt from all trustee/school business while submitting an application-with 
the intent of resigning from trustee only if he/she is awarded the position? 
 

Answer: 
 

See the answer to Question #1. There is no specific prohibition of a trustee applying for a position with the 
District with regard to holding themselves exempt from all school business while the application is pending. I 
would caution that if any school business being addressed by the Board has anything at all to do with the position 
or matters associated with the position, including budgeting matters, it would be best practice for the Board 
member to recuse him/herself from such activities. However, the trustee may not be involved in the decision 
process for the hiring, and must resign if he or she decides to accept the position. 
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Question:  
 
Question #3: Is the same true of a trustee's spouse? (if a trustee's spouse wishes to apply for a job at the district?) 
 

Answer: 
 

This question is significantly more difficult to answer. The general rule is that no trustee can have a pecuniary 
interest directly or indirectly in any contract or other transaction pertaining to the school. See I.C. §§ 33-507 and 
1359(1)(d and e). See also Id. Atty. Gen. Opinion 93-10. This would mean that a Trustee who receives a direct or 
indirect pecuniary benefit pursuant to an employment contract with the District, such as a spouse’s salary, is likely 
in violation of this general rule. The confusion arises in that there are exceptions that some attempt to apply and 
the fact that the law as it relates to school districts is more restrictive than the same general laws for other Idaho 
governmental entities. There are numerous general statutes dealing with conflicts of interest. For example, I.C. §§ 
18-1359, 1361, and 1361A are criminal statutes which could address the situation. I.C. 59-701 et seq. applies to 
public officers in general, and could address the situation. Both sets of statutes are statutes of general applicability. 
However, specific statutes such as § 33-507 (addressing school districts specifically) govern over general statutes 
when addressing this issue in a school setting as opposed to a general Idaho governmental application. I.C. § 33-
507 contains the following language:  

 

When any relative of any trustee or relative of the spouse of a trustee related by affinity or consanguinity 
within the second degree is considered for employment in a school district, such trustee shall abstain from 
voting in the election of such relative, and shall be absent from the meeting while such employment is 
being considered and determined.  

 

This seems to imply that a trustee may continue on a Board when a spouse or relative is CONSIDERED for 
employment by the District, as long as certain restrictions are followed. This is further supported by I.C. § 18-
1359(5)(a), which states  

 

It shall be unlawful for the board of trustees of any class of school district to enter into or execute any 
contract with the spouse of any member of such board, the terms of which said contract requires, or will 
require, the payment or delivery of any school district funds, money or property to such spouse, except as 
provided in section 18-1361 or 18-1361A, Idaho Code.  

 

Given the general principal that the specific provisions of I.C. § 33-507 with regard to contracts with spouses will 
govern over all of the more general statutes that apply to other Idaho governmental entities, employment 
contracts with a person who is a spouse of a trustee will likely be deemed illegal, and void. See Independent Sch. 
Dist. v. Collins, 15 Idaho 535 (1908). As a result, the trustee can be on the board while the spouse is being 
considered for employment, but may not participate in the discussion or decision. However, if the spouse is 
offered employment and wishes to take this position, the trustee should resign the trustee position.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

contact us with your question: 

 
Idaho School Boards Association 

PO Box 9797 

Boise, ID 83707-4797 

phone (866) 799-4722 

fax (208) 854-1480 

web www.idsba.org 

email info@idsba.org 

 

Ask ISBA is a service of the Idaho School Boards Association. Questions may be published online at www.idsba.org or in ISBA’s quarterly magazine, the SLATE. 
 

 

 
DISCLAIMER: The Idaho School Board Association, as a service to its member school districts and school boards, provides general assistance or information regarding issues of administration 
related to school districts. However, the Idaho School Board Association and its employees and agents are not legal experts, and are not intending to prov ide legal advice or services. The Idaho 
School Board Association is not a law firm, and should not be considered to legally represent any of its member school districts, their trustees or employees. Any information, advice, 
recommendations, or other assistance provided by the Idaho School Board Association to its member school districts, including the member school districts and employees, should not be 
considered legal advice, etc. Each member district should retain legal counsel for the purpose of obtaining legal advice, information, recommendations, or other legal assistance, and should not 
rely on information or assistance provided by the Idaho School Board Association for any legal purpose. The Idaho School Board Association will not and cannot be held l iable for any advice, 
recommendations, information, or other assistance provided to its member school districts, and such members should understand that such advice, etc. is provided for general and 
informational purposes only. By providing this advice, the Idaho School Board Association is not and does not create any special relationship with its members, other than for the purpose of 
providing general information, which should be verified with legal experts. 
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